Latest Issue of Science News


News

Capuchins resist inbreeding chances

Among wild capuchin monkeys, the highest-status father often retains his position in a group long enough for his daughters to reach sexual maturity, yet inbreeding is rare, a new study finds.

It's not yet clear whether capuchin fathers, daughters, or both take measures to prevent incest, according to a team led by geneticist Laura Muniz of the Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig, Germany.

For most social animals, either males or females leave their birth group at adolescence, so opportunities for inbreeding seldom arise. In capuchins, however, females never leave their birth group.

Note: To comment, Science News subscribing members must now establish a separate login relationship with Disqus. Click the Disqus icon below, enter your e-mail and click “forgot password” to reset your password. You may also log into Disqus using Facebook, Twitter or Google.

X
This article is available only to subscribing members. Join SSP today or Log in.